Tvättråd – Komplett guide till att tvätta kläder

tvättlapp med tvättråd

Tvättråd – Vad kan man och kan man inte göra när man tvättar kläder?

Det sägs att den genomsnittliga personen bör tvätta sina kläder minst varannan vecka. Men vad händer när du redan har flyttat ut ur huset för att gå på universitetet? För upptagna studenter (och unga yrkesverksamma), kanske handtvätt inte är ett alternativ eftersom det tar för mycket tid. Om du bor ensam eller i en studentkorridor, kan det vara en bra idé att investera i en tvättmaskin. För att ytterligare hjälpa dig, kommer här några viktiga regler och tvättråd om hur du tvättar dina kläder. Kontakta de bästa städföretagen i Karlstad för med information.

Läs etiketten med tvättråd på dina kläder

Vi talar inte om Gucci etiketten här, men etiketten där det står ”Får ej strykas på tryck.” Dessa typer av etiketter med tvättråd som är lite för lätta att ignorera. Märkningen av en röd skjorta kan säga ”Tvätta med kläder av samma färg” och du ignorerade detta, vilket gör att du tvättar den med en gul skjorta. Vad händer? Du har nu två orange/gul /röda tröjor.

Sortera och separera dina kläder

Om du inte sorterar och separerar dina kläder efter färg och typ kan vara det största misstaget du någonsin kan begå i din tvättkarriär.

Men att separera kläder slutar inte med färgade kontra vita. Bortsett från färg, måste du också separera kläder efter tyg. Mörka eller tunga kläder som jeans och svarta strumpor till exempel bör separeras från de ömtåliga, dvs de som har snören eller stickade ylletröjor. Detta för att skydda varje plagg och göra att de behåller sin färg och hållbarhet.

Glöm inte att kontrollera alla fickor

Detta är faktiskt ett mindre steg och du kan göra detta samtidigt som du separerar kläderna. Medan du sorterar ut dem och innan du lägger dem i tvättmaskinen, kontrollerar du alltid alla fickor.

Tvätta de tyngre kläderna först

En del människor föredrar att tvätta sina ljusa skjortor eller deras ömtåliga kläder först men det rekommenderas att du tvättar tyngre grejer först eftersom de tar längre tid att torka.

Överbelasta inte tvättmaskinen

Överbelasta inte maskinen eftersom det kommer att förstöra rytmen i tvättmaskinen och det kan orsaka permanenta skador på motorn. När du placerar tvätten inne i maskinen, se till att den bara fyller halva till ungefär ¾ av maskinens kapacitet.

Använd inte för mycket tvättmedel

Att använda för mycket tvättmedel kommer att förstöra dina kläder och kan också störa tvättmaskinens rytm. Det kommer också att lämna rester i rören och kommer att ackumulera kalkavlagringar som kan ge frätskador på din tvättmaskin.

Blek inte färgade kläder

Vissa märken erbjuder blekmedel som är färgsäkra så om du verkligen behöver, kan du prova dessa märken.

Överbelasta inte torktumlaren

Detta kommer att hindra torkningsprocessen, och dina kläder torkar inte ordentligt och det kommer att kosta dig mer energi.

Lämna inte kläderna i torktumlaren för länge

Om du lämnar dina kläder i torktumlaren under en alltför lång tid kommer de att krympa.