Allt du behöver kunna om rengöring av golv – Guide till golvrengöring

rengöring av golv rengöringstips

Visst vill vi alla att våra golv ska vara fläckfria eftersom golv är snyggast rena. Men vi vill också hålla våra golv rena eftersom det är hälsosammare och fräschare. Fotavtryck och luftburna föroreningar som smuts, damm, pollen, bakterier med mera kan utgöra en allvarlig hälsorisk, särskilt för barn och personer som har andningsproblem. Lite förebyggande underhåll och rengöring på rutin är allt som krävs för att hålla dina golv skinande rena och hälsosamma! Fortsätt läs för att lära dig några enkla och effektiva tips för rengöring av golv av alla typer, inklusive mattor, kakel, trägolv och laminat.

Enkla tips för rengöring av golv

Mattrengöring

Det finns tre nyckelregler för att hålla mattor fräscha, glänsande och mjuka. Först, dammsug regelbundet och noggrant. För hem med många boende och mycket gångtrafik: dammsug en gång om dagen. För hem med få boende och minimal gångtrafik: dammsug varannan dag. Även om du har en ”ta av skorna”-regel måste du dammsuga mattorna ofta för att minska damm- och bakterieuppbyggnad och förbättra inomhusluftkvaliteten för boende. För det andra, torka alltid upp spill och fläckar omedelbart och behandla dem ordentligt för att slippa permanenta fläckar. Testa alltid ett litet hörn av mattan innan du använder en ny mattrengörare eller en ny produkt, för att säkerställa att mattan inte missfärgas eller skadas på något vis, ett hörn är lättare att ursäkta än en hel matta. Och för det tredje, tvätta dina mattor hos en professionell kemtvättare en gång om året. Du kanske vill överväga två gånger om året om du har flera personer eller flera husdjur i hemmet.

Hemgjord mattrengörare

Blanda bakpulver och vit vinäger för att bilda en pasta. Applicera en liten mängd pasta på fläcken med en liten rengöringsborste eller tandborste. Arbeta in den i fibrerna med cirkelrörelse. Låt pastan torka helt. Dammsug därefter upp de torkade resterna. Och voila! Fläcken borde vara borta!

Golvrengöring för hårda ytor

Hårda ytor, vare sig det är trä, kakel eller laminat, är lättare att behandla när det gäller fläckar. Men de hårda ytorna behöver fortfarande särskild uppmärksamhet och rutinmässig rengöring om du vill att de ska se bra ut och vara långvariga. Börja med daglig sopning för att hålla damm, pollen och smuts under kontroll. Att låta dessa föroreningar byggas upp är mycket skadligt för golvet och minskar luftens kvalitet. Efter sopning, var noga med att moppa en gång i veckan eller oftare för bostäder med högre trafik. Lägg en matta vid varje entrédörr för att minska mängden smuts som kommer in i hemmet och försök att skapa en ”ta av skorna”-regel, detta hjälper till att minska rengöringsbehovet.

Hemgjord trägolvrengöring

Blanda 3 delar varmt vatten med 1 del destillerad vit vinäger. För en extra god doft, lägg till några droppar av din favorit eteriska olja, till exempel kokos, citron, pepparmynta eller apelsin. Applicera med en ren mopp och låt den torka helt.

Hemgjord laminatgolvrengöring

Blanda 3 delar varmt vatten med 1 del destillerad vit vinäger. Lägg sedan till några droppar diskmedel av ditt val. Applicera lösningen med en ren mopp eller trasa och skölj med rent vatten. Låt sedan golvet torka helt.

Hemgjord vinylgolvrengöring

Blanda 1 liter varmt vatten med 1 kopp äppelcidervinäger. Applicera blandningen med en fuktig mopp och häll ytterligare med vatten medan du moppar. Skölj när du är klar och låt golven torka helt. Om du vill desinfektera, ersätt äppelcidervinäger med destillerad vit vinäger.

Kontakta städpersonalen på Flyttstädning Karlstad om du behöver professionell golvrengöring!